Особливості проектування очисних споруд з установками “BIOTAL” для шкіл, дитсадків, кафе, ресторанів
1. При проектуванні очисних споруд для шкіл, дитсадків, кафе, ресторанів та інших об”єктів, на яких передбачене приготування їжї, необхідно встановлювати жировловлювачі, оскільки при перевищенні допустимої концентрації жирів (більше 50 мг/л) вони утворюють плівку на бактеріях активного мулу, що різко зменшує споживання кисню бактеріями, внаслідок чого вони гинуть.
2. При влаштуванні очисних споруд на таких об’єктах необхідно передбачити окремі каналізаційні виводи для господарсько-побутових стічних вод від санвузлів і душових кабін, і стічних вод від мийок посуду. Стічні води від санвузлів і душових подаються безпосередньо в установку “BIOTAL”, а жировмісні стічні води від мийок посуду спочатку проходять попередню очистку у жировловлювачі, а потім змішуються зі стічними водами від санвузлів і душових (див. схему).
3. Жировловлювачі бувають двох типів – внутрішні і зовнішні. Згідно вимог ДБНВ2.5-64:2012″Внутрішній водопровід і каналізація” для підприємств громадського харчування з щоденним приготуванням менше ніж 500 порцій гарячих страв та для підприємств, які працюють на напівфабрикатах, допускається встановлення всередині будівель компактних герметичних сепараторів жиру з повним технологічним циклом та автоматичним керуванням якомога ближче до місць утворення жирів в окремому опалюваному приміщенні за умов улаштування необхідної вентиляції, підведення холодної і гарячої води, організації пожежогасіння та інших запобіжних заходів. З нашого досвіду експлуатації очисних споруд ми рекомендуємо встановлювати зовнішні жировловлювачі, які працюють ефективніше, простіші в обслуговуванні та не створюють дискомфорт у приміщеннях. Наше підприємство виготовлює жировловлювачі у поліпропіленовому корпусі продуктивністю від 1 до 5 л/с, які встановлюються у стандартних залізобетонних колодязях. Для розрахунку продуктивності жировловлювача необхідно пропускну здатність однієї мийки (0,3 л/с) помножити на кількість мийок. Розміри жировловлювачів та їх опис наведені у відповідному розділі сайту.